QUALITY OF GRAINS OF COLLECTIVE SAMPLES OF SOFT WHEAT OF DIFFERENT ECOLOGICAL-GEOGRAPHICAL ORIGIN IN THE STEPPE ZONE OF THE ORENBURG REGION
Abstract and keywords
Abstract (English):
In scientific work the estimation of technological parameters of grain of wheat varieties of different ecological groups is presented at cultivation in steppe of Orenburg region. Investigations of qualitative properties of grain of spring soft wheat revealed that high-grade grain forms varieties of steppe Volga, eastern and southern ecotypes. More vitreous grains are characteristic of varieties of steppe Volga and eastern ecological groups. Grain with a protein content of 14% and higher is characterized by varieties of forest-steppe West Siberian and forest-steppe eastern, steppe Volga, steppe eastern and steppe southern ecological groups. A high content of gluten (33-34%) was noted in varieties of the steppe Volga, eastern and southern ecotypes. From all studied ecotypes, a grain was obtained with quality gluten of Groups I-III. Most of the varieties of the forest-steppe West Siberian and eastern, steppe Volga, eastern and southern ecological groups in the steppe zone of the Orenburg region form 1-2 grade grains, and samples of forest North Russian and East Siberian forest ecological groups - 3-4 classes.

Keywords:
wheat, variety, grain, nature, vitreous content, protein content, gluten and its quality.
Text
Publication text (PDF): Read Download

При решении проблемы продовольственной безопасности важную роль играет зерновое производство.

В современных условиях стратегическое значение имеет обеспечение населения страны за счёт отечественного производства [1]. «Отечественное сельское хозяйство обладает значительным ресурсным потенциалом. Существенным недостатком аграрной сферы является невостребованность сельскохозяйственной продукции на мировом рынке в силу ее низкого качества, несоответствия стандартам, непрезентабельного внешнего вида и т.д.» [2].

Одним из источников калорий в питании человека является пшеница. Зерно пшеницы содержит белок, незаменимые аминокислоты, крахмал и другие вещества, необходимые для рационального питания [3, 4].

Оренбургская область в силу специфики агроклиматических условий входит  в число основных регионов по производству высококачественного зерна яровой сильной пшеницы. Современное состояние зернового производства в области характеризуется сокращением посевных площадей пшеницы и снижением качества её зерна, в частности наблюдается уменьшение натуры зерна, снижение уровня стекловидности и содержания клейковины [5, 6, 7].

Одним из условий интенсификации селекционной работы по пшенице в условиях Оренбургской области является создание и совершенствование местного генофонда, обладающего высоким потенциалом качества зерна [8, 9].

В ранних исследованиях при подборе исходного материала для гибридизации по качеству зерна были выделены образцы яровой мягкой пшеницы степной волжской экологической группы [10]. Но более широкий спектр экотипов мягкой пшеницы в условиях степи Оренбургского Предуралья на данный момент изучен слабо.

Цель исследований ­изучение технологических показателей зерна сортообразцов  лесной северорусской, лесной восточносибирской, лесостепной западносибирской, лесостепной восточной, степной волжской, степной восточной, степной южной и китайской экологических групп пшеницы при возделывании в резко континентальном климате Оренбургской области. 

Условия, материалы и методы исследований. Агроклиматические условия в годы исследований были типичными для степной зоны Оренбургского Предуралья. Так, 2014 год характеризировался как острозасушливый. За вегетационный период яровой пшеницы сумма активных температур воздуха изменялась от 1791,7 до 1874,9 ºC, выпало 61…63 мм атмосферных осадков. ГТК был равен 0,34 ед.

2015 год был слабозасушливый. За период развития яровой пшеницы сумма активных температур воздуха изменялась от 1749,9 до 2252,8 ºC, выпало 109…121 мм атмосферных осадков. ГТК был равен 0,54 – 0,62 ед.

2016 год по климатическим условиям был острозасушливый. За вегетационный период яровой мягкой пшеницы сумма активных температур воздуха изменялась от 1569,9 до 1716,5 ºC. Атмосферных осадков выпало от 49,9 до 50,3 мм. Гидротермический коэффициент был равен 0,29-0,32 ед.

Объектами исследований послужили 400 сортообразцов яровой мягкой пшеницы из мировой коллекции ВИР.

 

References

1. Chekmarov P.A. The production of high-quality grain is the most important task of the Russian agro-industrial complex. [Proizvodstvo kachestvennogo zerna - vazhneyshaya zadacha agropromyshlennogo kompleksa Rossii]. // Zemledelie. - Agriculture. 2009. №4. P. 3-4.

2. Morenova E.A., Chernenko E.V., Butyrina Yu.A. Innovative development of the agro-industrial complex of Russia in the conditions of international sanctions. [Innovatsionnoe razvitie APK Rossii v usloviyakh mezhdunarodnykh sanktsiy]. // Agrarnyy nauchnyy zhurnal. - Agrarian Scientific Journal. 2016. №5. P. 95-99.

3. Kozmina N.P. Biokhimiya khlebopecheniya. [Biochemistry of bakery]. M.: Pischevaya promyshlennost, 1978. P. 279.

4. Shewry P.R. Wheat. //J. Exp. Bot., 2009. Vol.60. № 5. P. 1537-1553.

5. Sandakova G.N., Kryuchkov A.G. Nauchnoe obosnovanie zon optimalnogo razmescheniya proizvodstva i glubokoy pererabotki vysokokachestvennogo zerna yarovoy pshenitsy v stepi Yuzhnogo Urala. [Scientific substantiation of zones of optimal production placement and deep processing of high-quality grain of spring wheat in the steppes of the Southern Urals]. - Orenburg. - 2012. - P. 222.

6. Sandakova G.N. Models of the weather and agronomic cultivation techniques for forming high-natural grain of spring durum wheat in the central zone of the Orenburg region. [Modeli pogodnykh usloviy i agrotekhnicheskikh priyemov vozdelyvaniya dlya formirovaniya vysokonaturnogo zerna yarovoy tverdoy pshenitsy v tsentralnoy zone Orenburgskoy oblasti]. // Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - Proceedings of Orenburg State Agrarian University. 2014. № 4(48). P. 47-50.

7. Sandakova G.N. Models of the weather and agronomic cultivation techniques for forming high-natural grain of spring wheat in the central zone of the Orenburg region. [Modeli pogodnykh usloviy i agrotekhnicheskikh priyemov vozdelyvaniya dlya formirovaniya vysokonaturnogo zerna yarovoy myagkoy pshenitsy v tsentralnoy zone Orenburgskoy oblasti]. // Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - Proceedings of Orenburg State Agrarian University. 2015. № 4(54). P. 24-27.

8. Mukhitov L.A., Kosilov A.V. Technological parameters of grain quality of spring soft wheat varieties of Orenburg breeding in the forest-steppe of the Orenburg Predural region. // [Tekhnologicheskie pokazateli kachestva zerna sortov yarovoy myagkoy pshenitsy orenburgskoy selektsii v lesostepi Orenburgskogo Preduralya]. // Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - Izvestiya of Orenburg State Agrarian University. 2011. № 3(31). P. 22-28.

9. Mukhitov L.A. Quality of grain and efficiency of cultivation of different ecological groups of spring soft wheat varieties in the forest-steppe of the Orenburg region. [Kachestvo zerna i effektivnost vozdelyvaniya raznykh ekologicheskikh grupp sortov yarovoy myagkoy pshenitsy v lesostepi Orenburgskogo Preduralya]. // Narodnoe khozyaystvo. Voprosy innovatsionnogo razvitiya. - National Economy. Issues of innovation development. 2012. № 1. P. 165-170.

10. Timoshenkova T.A. Evaluation of the technological quality of grain and the productivity of varieties of spring soft wheat of different ecological origin in the steppes of the Southern Urals. [Otsenka tekhnologicheskikh kachestv zerna i produktivnosti sortov yarovoy myagkoy pshenitsy raznogo ekologicheskogo proiskhozhdeniya v stepi Yuzhnogo Urala]. // Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - Izvestiya of Orenburg State Agrarian University. 2014. № 3(47). P. 32-35.

11. GOST R 52554-2006 Pshenitsa. Tekhnicheskie usloviya. (GOST R 52554-2006. Wheat. Technical specifications). M.: Standartinform, 2006. P. 9.

12. Guttieri M.J., Stark J.C., O′Brien K., Souza E. Relative sensitivity of spring wheat grain yield and quality parameters to moisture deficit //Crop. Sci. 2001. Vol.41. № 2. P. 327-335.

13. Krupnova O.V. On the interrelation of yields with protein content in grain cereals and legumes. [O vzaimosvyazi urozhaynosti s soderzhaniem belka v zerne zernovykh i bobovykh kultur]. // Selskokhozyaystvennaya biologiya. - Agricultural Biology. 2009. №3. P. 13-23.

14. Shewry P.R., Halford N.G. Cereal seed storage proteins: structures, properties and role in grain utilization // J. Exp. Bot., 2002. Vol.53. № 370. P. 947-958.

Login or Create
* Forgot password?