INFLUENCE OF THE EXPERIMENTAL FOOD ADDITIVES ON THE ACTIVITY OF BLOOD SERUM ENZYMES AND INDICATORS OF THE CICATRICIAL LIQUID
Abstract and keywords
Abstract (English):
The effect of the experimental feed additive on the activity of a number of serum enzymes (aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), alpha-amylase) of milk cows of Holsteinized black-and- lactation was carried out during the course of the research and production experience. The analysis of some indicators of cicatricial liquid (total microbial number, number of bacilli, yeast-like microorganisms, lactic acid microorganisms, cellulosolytic microorganisms, infusoria) in cows, depending on the dose of feeding experimental fodder additive to animals. The developed feed additive consisted of natural agromineral sapropel (96.0%), a complex of enzymes (amylolytic, proteolytic, etc.), probiotic strains of microorganisms of the families Bacillaceae and Ruminococcaceae (4.0%). Biochemical studies of blood serum showed a significant increase in the activity of the enzyme AST (10.9%, P <0.05) in animals of the fourth group (the maximum rate of feed additive input equal to 200 g per head per day); enzyme ALT - in animals the second (the minimum rate of input of the feed additive equal to 100 g per head per day) of the group (15.1%, P <0.01), the decrease in the activity of the enzyme of alkaline phosphatase - in the animals of the fourth group - 39.8% P <0.001). In addition, during the analysis of the scar’s fluid, a significant increase in the total microbial number was established, as well as the number of infusorians in animals of the third group - by 12.7% (P <0.05) and 63.2% (P <0.01), respectively. In animals of the fourth group, a significant decrease in the amount of cellulosolytic microorganisms in the scar tissue was found - by 6.8% (P <0.01). As a result of the analysis of the obtained data, it can be asserted that the recommended norm for feeding fodder concentrate is 100-150 g per head per day.

Keywords:
animal, feed, concentrate, blood, enzyme, scar tissue, microorganisms, infusoria.
Text
Publication text (PDF): Read Download

Процесс интенсификации животноводства не остановить. Главное за стремлением эффективного развития не забыть об элементарном: сбалансированном питании животных по максимально возможному перечню необходимых питательных и биологически активных веществ. Практикой мирового животноводства доказано, что высокой продуктивности животных и, соответственно, эффективного использования кормов можно в совокупности достичь лишь на основе применения научно обоснованных систем кормления [1; 2].

В доказательство этому можно привести следующие данные: прогресс в повышении продуктивности и снижении себестоимости животноводческой продукции лишь на 30–35% определяется достижениями в генетике и селекции и на 50–60% зависит от научно обоснованного кормления. Организация полноценного кормления молочных коров является решающим условием их высокой продуктивности и увеличения производства животноводческой продукции. Кормление, которое обеспечивает животным крепкое здоровье, нормальные воспроизводительные функции, высокую продуктивность и хорошее качество продукции при наименьших затратах корма, считается полноценным. Полноценное кормление является одним из важнейших факторов, обеспечивающих успех племенной работы, основа повышения продуктивности животных, совершенствования существующих и создания новых пород и типов [3; 4].

Доказано, что важно не только удовлетворить потребность животного в основных факторах питания, но и отрегулировать их соотношение в рационе в целом, исключить антипитательные и токсические вещества [5; 6]

Экологизация животноводства привела к широкому использованию в животноводстве ферментных и пробиотических препаратов, действующих с учетом экосистемы кишечной микрофлоры, строения желудочно-кишечного тракта, особенностей питания и физиологии пищеварения животных. Кроме этого, все чаще стали применяться нетрадиционные источники минеральных веществ – природные агроминералы (бентониты, цеолиты, сапропель), что обуславливается их активным физиологическим действием на организм животных [7; 8; 9].

С учетом вышеизложенного представляется важным с научной точки зрения выработать оптимальную схему сочетанного применения ферментов, пробиотических и иных балансирующих рацион препаратов, определить эффективные нормы их скармливания, оценить их влияние на процессы обмена веществ, пищеварительные процессы и др.

Целью исследований явилось изучение продуктивного действия экспериментальной кормовой добавки, определение эффективной дозы ее скармливания. В задачи входило: оценить влияние экспериментальной кормовой добавки на активность ряда ферментов сыворотки крови (АСТ, АЛТ, ЩФ, альфа-амилазы) дойных коров голштинизированной черно-пестрой породы в период разгара лактации;

References

1. Devyatkin A.I. Ratsionalnoe ispolzovanie kormov. [Rational use of feed]. M.: Rosagropromizdat, 1990. P. 256.

2. Kanukov Z.T. Influence of long-term application of fertilizers on productivity and quality of winter wheat and clover on chernozem leached by RSO-A. [Vliyanie dlitelnogo primeneniya udobreniy na urozhaynost i kachestvo ozimoy pshenitsy i klevera logovogo na chernozeme vyschelochennom RSO-A]. // Izvestiya Gorskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - Proceedings of Gorsky State Agrarian University. Vol. 50. Ch. 2. Vladikavkaz. 2012. P. 7-10.

3. Levelin A.N. The fatness of cows in the dry period, its effect on milk productivity and reproduction rates. [Upitannost korov v sukhostoynyy period, ee vliyanie na molochnuyu produktivnost i pokazateli vosproizvodstva]. // Zootekhniya. - Zootechnics. 2009. № 9. P. 21-23.

4. Productivity and quality of milk of cows, feeding by import-substituting AVMK preparation. [Produktivnost i kachestvo moloka korov pri skarmlivanii importozamenyayuschego AVMK]. / R.F. Shaydullin, I.T. Bikchantaev, Sh.K. Shakirov, E.O. Krupin // Uchenye zapiski Kazanskoy gosudarstvennoy akademii veterinarnoy meditsiny im. N.E. Baumana. - Scientific notes of Kazan State Academy of Veterinary Medicine named after N.E. Bauman. 2015. №224. P. 259-263.

5. Kebekov M.E., Gasieva Z.B., Polyakov A.N. Ecological aspects of production and quality improvement of cows milk in conditions of North Ossetia-Alania. [Ekologicheskie aspekty proizvodstva i povyshenie kachestva moloka korov v usloviyakh RSO-Alaniya]. // Izvestiya Gorskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - Proceedings of Gorsky State Agrarian University. Vol. 47. Ch. 1. Vladikavkaz. 2010. P. 70-73.

6. Ikoeva L.P. Productivity of cows in the use of alfalfa silage, cooked with the bio-preservative “Laktis-K”. [Produktivnost korov pri ispolzovanii lyutsernovogo silosa, prigotovlennogo s biokonservantom “Laktis-K”]. // Izvestiya Gorskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - Proceedings of Gorsky State Agrarian University.. Vol. 49. Ch.3. Vladikavkaz. 2012. P. 135-139.

7. Pestis V.K. Sapropeli v kormlenii selskokhozyaystvennykh zhivotnykh: monografiya. [Sapropels in the feeding of farm animals: monograph]. // Grodno: Grodnenskiy GAU. 2003. P. 337.

8. Effect of subtilact on the microbiocenosis of the intestines of birds and calves. [Vliyanie subtilakta na mikrobiotsenoz kishechnika ptits i telyat]. / T.N. Gryazneva and others // Veterinariya. - Veterinary medicine. 2006. P. 6-7.

9. Panin A.N., Malik N.I. Probiotics are an integral component of rational animal feeding. [Probiotiki - neotemlemyy komponent ratsionalnogo kormleniya zhivotnykh]. // Veterinariya. - Veterinary medicine. 2006. №6. P. 3-6.

10. Ovsyannikov A.I. Osnovy opytnogo dela v zhivotnovodstve. [Fundamentals of an experienced case in livestock]. M.: Kolos. 1976. P. 304.

11. Normy i ratsiony kormleniya selskokhozyaystvennykh zhivotnykh. [Norms and rations of feeding agricultural animals]. / A.P. Kalashnikov [and others]. M. 2003. P. 422.

12. Metody veterinarnoy klinicheskoy laboratornoy diagnostiki: spravochnik. [Methods of veterinary clinical laboratory diagnostics: a handbook]. / edited by professor I.P. Kondrakhina. M.: KolosS. 2004. P. 520.

13. Usovich A.T., Lebedev P.T. Primenenie matematicheskoy statistiki pri obrabotke eksperimentalnykh dannykh v veterinarii: nauchnoe izdanie. [Application of mathematical statistics in the processing of experimental data in veterinary science: a scientific publication]. Omsk: Zapadno-Sibirskoe knizhnoe izdatelstvo. 1970. P. 43.

14. The effect of long-term feed restriction and over-nutrition on body condition score, blood metabolites and hormonal profiles in ewes / R.M. Caldeira, A.T. Belo, C.C. Santos [et al.]. // Small Ruminant Research. 2007. № 68. P. 242-255.

15. Huhtanen, P., Supply of nutrients and productive responses in dairy cows given diets based on restrictively fermented grass silage // Agric. Food Sci. Finl. 1998. №7. P. 219-250.

16. Jaakkola, S., Huhtanen, P., The effects of preservation method and proportion of concentrate on nitrogen digestion and rumen fermentation in cattle // Grass Forage Sci. 1993. №48. P. 146-154.

Login or Create
* Forgot password?