ROLE OF PROFESSIONAL STANDARDS TRAINING FOR FOOD INDUSTRY. CERTIFI CATION SYSTEM OF QUALIFI ED STAFF FOR HOSPITALITY INDUSTRY
Abstract and keywords
Abstract (English):
The article outlines the mismatch between qualifi cation level of employees of enterprises catering to the requirements of the labour market, the lack of relevant knowledge, skills and competences of employees of public catering. The role of occupational standards and certifi cation systems in the training of qualifi ed personnel in the food industry is identifi ed. The author provides information about the history of professional standards in the Russian Federation. The functions of professional standards, format standards, levels of professional skills of workers are shown. Defi nitions of major components of professional standards are given. The functions of the professional standard, determined by its format are considered. The opinion of leading restaurateurs and hoteliers of the Russian Federation on the problem and the process of introduction of system of certifi cation at the enterprises of the food industry is given. The article emphasizes the importance of establishing of a system of certifi cation of specialists in food service. The certifi cation process of the staff of restaurants and hotels is described. The problems encountered during the certifi cation of qualifi ed personnel for the food industry are considered.

Keywords:
рrofessional standard, qualifi cation, qualifi cation, competence, vocational qualifi cation, certifi cation.
Text

В настоящее время организации различных отраслей и форм собственности с большим трудом и значительными потерями адаптируются к работе в новых рыночных условиях. Одна из основных причин сложившейся ситуации — несоответствие квалификационного уровня работников требованиям производства, необходимым для реализации целей и задач, стоящих перед организацией, отсутствие соответствующих знаний, умений, компетенций. Через влия ние на подготовку квалифицированных и компетентных работников, помимо прочих факторов, осуществляется регулирование качественными характеристиками рабочей силы.

Экономический рост, наблюдавшийся перед кризисом в российской экономике, остро выявил проблему нехватки высококвалифицированной рабочей силы. Затем проблема временно отошла на задний план из-за кризиса, но никуда не делась. Закономерно встал вопрос о подготовке специалистов новой формации, способных быстро и адекватно войти в производственный процесс, обеспечивая прирост новых, современных компетенций в организациях.

Отсутствие непрерывного процесса воспроизводства новой рабочей силы, соответствующей требованиям рынка труда, стало в определенном смысле тормозом экономического развития отраслей экономики. Поэтому необходимость создания и внедрения в практику новых, более эффективных и надежных подходов и методов действия и регулирования в данной сфере очевидна. Одним из таких методов, способных разрешить назревшую проблему, является создание эффективной системы профессиональных стандартов на территории нашей страны.

References

1. Zebari D. O razvitii nazionalnih kvalificazionnih standartov v Rossiiskoi Federazii [The development of national competency standards in the Russian Federation]. Trud za rubezom Work abroad.]. 2010, I. 4.

2. Lushnikov M. Pravo na professionalnoe obrazovanie i obuchenie [The Right to vocational education and training]. Upravlenie personalom. 2007, I. 7, pp. 52.

3. Mashukova N. Professionalnii standart i ego naznachenie [Professional standard and its purpose]. Energia promishlennogo rosta [Energy industrial growth]. 2008, I. 4, 5.

4. Mitrofanova V.V. Professionalniestandarti v voprosahiotvetah [Professional standards questions and answers. Secretar-referent: elektronnii nauchnii zurnal [Secretary-referent: electronic scientific journal]. 2015, I. 4.

5. Oblast primenenia professionalnih standartov [The scope of professional standards]. Available at: http://www.e-mcfr.ru

6. Oleynikova O.N. Rol professionalnih standartov v modernizazii sistemi professionalnogo obrazovania. Doklad 2010 [The role of professional standards in the modernization of the vocational education system. Report-2010]. Expertnaia set po voprosam upravlenia «Gosbuk» [Expertnetworkongovernance «Gasbook»]. Available at: gosbook. ru/node/48548

7. Oleynikova O.N. Professionalnii standarti: prinzipi formirovania i structura: metodicheskoe posobie [Professional standards: principles of formation, purpose and structure: study guide]. Moscow, 2011, p. 6.

8. Pankina G.V. Analis professionalnih standartov [professional standards Analysis]. Kompetentnost [Competence]. 2010, I. 9, 10, pp. 14.

9. Privezentsev V.M. Professionalnie standarti kak osnova dlia podgotovki konkurentnosposobnih rabotnikov: metodicheskoe posobie [Professional standards as the basis for the preparation of competitive workers: study guide]. Moscow, 2007, pp. 15.

10. Professionalnie standarti po professiam restorannoi industrii. Federazia restoratorov i otelierov [Professional standards for the professions of the restaurant industry]. Moscow, Spravochnik Publ., 2004.

11. Federalnii zakon ot 02.05.2015 No. 122-FZ «O vnesenii izmenenii v Trudovoi kodeks RF i statii 11 i 73 Federalnogo zakona «Ob obrazovanii» [Federal law of 02.05.2015 No. 122-FZ «On amendments to the Labour code and articles 11 and 73 of the Federal law “On education in the Russian Federation”»]. Consultant Plus, 1992-2015.

12. Yavorchu N. Kadrovik. Trudovoe pravo dlia kadrovika [Kadrovik. Labor law for the personnel officer]. Мoscow, 2012, I. 6.

Login or Create
* Forgot password?