employee
Russian Federation
A development of adaptive methods of beet cultivation for seed in Kama region of the Republic of Tatarstan previously didn’t held, that served as the basis for research on assessing the impact of sowing time, the formation plantings density of uterine roots, landing roots with various schemes and planting roots mass on seed production of red beet with good sowing qualities of seeds is relevant. Introduction the technology elements of beet cultivation for seed will ensure demand for rural producers on locally conditioned grain. As the plantings density of red beet roots increased, there was a decrease in available moisture at meter soil layer, and greater use of water for crop formation is not dependent on the sowing, occurred at sowing seed rate 555 thousands per hectare. The maximum consumption of plant nutrients and their defeat by root beetle occurs during early planting and use of higher seeding rates. The maximum yield of uterine roots (33.9 tons per hectare) was obtained, when at sowing in May 20, with a seeding rate of 444 thousands units per hectare.
planting dates, seeding rate, available moisture content, dockage, productivity.
Введение. Столовая свекла - важнейшая овощная культура. Корнеплоды столовой свеклы обладают высокими питательными, вкусовыми и лечебными свойствами. В них содержится до 18-20% сухих веществ, большое количество сахаров (8-12%), белка (1,3-1,4%), аскорбиновой, яблочной, лимонной и никотиновой кислот, пектина, бетанина, витаминов С, В,, В2, РР и Р, а по содержанию фосфора и калия столовая свекла занимает одно из первых мест среди овощей. Высокая ценность корнеплодов столовой свеклы характеризуется и тем, что в ее состав входят микроэлементы: Со,Mn,Си,Zn, которые входят в состав ферментов регулирующих процессы кроветворения, она используется для профилактики и лечения болезней сердечно-сосудистой системы человека.
Условия, материалы и методы исследований. Целью исследований предусматривалось определение сроков посева и нормы высева на урожайность посадочных корнеплодов столовой свеклы.
1. Adilov M.M. Vliyanie ploshchadi pitaniya i skhemy razmeshcheniya rasteniy pri letnem poseve na urozhaynost´ matochnikov stolovoy svekly / M.M. Adilov, O. Karimov, D. Kholmirzaev / «Integratsiya agrarnogo obrazovaniya, nauki i proizvodstva v sisteme podgotovki kadrov». Mezhdunarodnaya nauchno-prakticheskaya konferentsiya. - Tashkent. - 2006. - S. 384-387.
2. Akhiyarov B.G. Urozhaynost´ i kachestvo korneplodov sortov stolovoy svekly v zavisimosti ot ploshchadi pitaniya v usloviyakh lesostepi Respubliki Bashkortostan / B.G. Akhiyarov /Avtoref. diss.... kand. s.-kh. nauk . - Tyumen´. - 2008. - 19 s.
3. Ismagilov R.R. Formirovanie urozhaya sortov stolovoy svekly v zavisimosti ot ploshchadi pitaniya v usloviyakh Respubliki Bashkortostan / R.R. Ismagilov, B.G. Akhiyarov . Konyaevskie chteniya: Sb. nauch. tr. 2 Vseross. nauch. prak. konf.. Ekaterinburg: Izd-vo Ural. GSKhA. Prilozhenie zhurnala «Agrarnyy vestnik Urala». - №2. - 2008. - S. 39-43.
4. Kokovkina S.V. Vliyanie gustoty stoyaniya rasteniy na urozhaynost´ svekly stolovoy v usloviyakh Respubliki Komi /S.V. Kokovkina, G.T. Shmorgunov. Agrarnyy vestnik Urala. 2009. - № 7 (61). - S. 58-59.
5. Makarychev S.V. Rezhimy tepla i vlagi oroshaemogo chernozema pri vozdelyvanii stolovoy svekly / S.V. Marychev, N.I. Zaykova. Vestnik Altayskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - 2013. - № 12 (110). - S. 32-36.
6. Bikmetov I.R., Islamgulov D.R. Tekhnologicheskie kachestva korneplodov sakharnoy svekly pri razlichnoy gustote stoyaniya rasteniy//Vestnik Bashkirskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 2013. № 3 (27). S. 13-16.
7. D´yakina T.D., Leunov V.I. Agrotekhnika stolovoy svekly na yuge Zapadnoy Sibiri// Kartofel´ i ovoshchi. 2011. № 2. S. 11.
8. Makarychev S.V., Zaykova N.I. Rezhimy tepla i vlagi oroshaemogo chernozema pri vozdelyvanii stolovoy svekly//Vestnik Altayskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 2013. № 12 (110). S. 032-036