INFLUENCE OF PROTEIN FODDER ADDITIVES ON DAIRY PRODUCTIVITY OF GOAT OF THE ZAANEN BREED
Abstract and keywords
Abstract (English):
The productivity of ruminant animals largely depends on the provision of rations with a sufficient amount of high-grade protein, the quality of which is characterized by a general level of intake from the prednis and the composition of amino acids available for absorption in the intestine. The number of these amino acids is an objective criterion of protein nutrient feeding. The article presents the results of studying the effect of protein feed additives on milk productivity and the quality of lactating goat milk of Zaanen breed. The scientific and economic experience was carried out on three groups of goats of Zaanen breed of the first lactation, formed on the principle of para- analogues. Studies have established that the equivalent replacement in the diet of a sunflower meal with soybean and red oilcake significantly increases the average daily milk yield by 16.1% (P 0.01) and 11.7% (P 0.05). The qualitative indicators of goat milk of these experimental groups also had slightly higher values. So, the milk of goats, that received red oilcake, by the mass fraction of protein, exceeded the milk of goats that received sunflower oil cake by 0.08% (p0.05), soybean cake - by 0.11% (p0.01). Our research, aimed at a comprehensive study of the effectiveness of using sunflower, soybean and rye cake in rations of lactating goats, taking into account their effect on milk production of goats, the composition and technological properties of milk, morphological and biochemical indicators of blood, are topical, of scientific and practical importance.

Keywords:
protein, oilcake, goat, productivity, milk.
Text
Publication text (PDF): Read Download

Прочная кормовая база и организация полноценного сбалансированного кормления по всем необходимым питательным веществам в рационе является одним из основных факторов повышения продуктивности животных [1]. Протеин корма является самым дорогим компонентом рационов, поэтому поиск доступного источника белкового азота является актуальной проблемой.

Исследованиями ученых доказано, что на каждый процент дефицита протеина в сбалансированном по всем другим питательным веществам рационе теряется 2-3% продуктивности животных, на 1-3% повышается расход кормов на единицу продукции. Длительный дефицит протеина в рационе влечет за собой значительное снижение не только удоев, но и содержания жира и белка в молоке.

Идеальный рацион для жвачных, обеспечивающий максимальное использование азота и аминокислот, должен содержать протеин, обладающий низкой растворимостью в рубце и хорошей переваримостью в кишечнике. Достичь этого можно путем подбора в рацион или в состав комбикорма соответствующих кормов, протеины которых более устойчивы к расщеплению в рубце [2].

Для устранения дефицита протеина в рационах применяют корма, богатые протеином: семена бобовых культур, жмыхи, шроты, сухую пивную барду и дробину, корма животного происхождения. Ценным источником протеина для сельскохозяйственных животных и птицы являются жмыхи и шроты масличных культур. Высокое содержание в них протеина представляет интерес для балансирования рационов животных, и особенно, лактирующих маток.

С целью улучшения белкового обмена, повышения протеиновой и энергетической питательности рационов, наиболее широко используются в кормлении для всех видов сельскохозяйственных животных и птицы подсолнечные, соевые, рапсовые жмыхи и шроты. Протеин шротов масличных культур по своей питательности приближается к белкам животного происхождения. Данный корм не требует дополнительной обработки и сразу готов к скармливанию [1].

Наиболее ценным источником протеина является соя. В жмыхе содержится 41,8 % полноценного по аминокислотному составу и растворимости протеина, 7,4 % высококачественного по жирно-кислотному комплексу жира, 29,7 % БЭВ, около 5 % различных минеральных соединений, 12 основных витаминов, а также специфические биологически активные компоненты (фосфатиды, фитаты, олигосахариды, изофлавоны, сапонины), роль которых ещё не изучена основательно. В 1 кг соевого жмыха содержится 1,29 ЭКЕ, 393 г переваримого протеина. Содержание расщепляемого протеина (РП) 27,1%, нерасщепляемого протеина (НРП) – 14,6%. В 100 г соевого жмыха содержится 3,5 г олеиновой, 8,8 г линолевой, 1,8 г линоленовой кислоты.

References

1. Semenov V.G. Effektivnost skarmlivaniya shrota podsolnechnogo s povyshennym soderzhaniem kletchatki v ratsionakh doynykh korov. [Efficiency of feeding sunflower meal with increased fiber content in diets of milk cows]. / V.G. Semenov, Sh.K. Shakirov, A.Kh. Volkov // Uchenye zapiski KGAVM im. N.E. Baumana. - 2010. - №202. - P. 179-184.

2. Korma Respubliki Tatarstan: sostav, pitatelnost i ispolzovanie: Spravochnik. [Forages of the Republic of Tatarstan: composition, nutritional value and use: Reference book]. / L.P. Zaripova and others. - Kazan: Foliant, 2010. - P. 272.

3. Kononenko S.I. Ways to increase the protein nutrition of mixed fodders. [Puti povysheniya proteinovoy pitatelnosti kombikormov]. / S.I. Kononenko // Nauchnyy zhurnal KubGAU. - Scientific journal of KubSAU. 2012. - №81(07). - P. 1-26.

4. Kolobova T.S. Produktivnost i kachestvo myasa tsyplyat-broylerov pri ispolzovanii v ratsionakh ryzhikovogo zhmykha i fermentnykh preparatov: dis. … kand. s-kh nauk: 06.02.10. (Productivity and quality of broiler chickens meat when used in rations of red oilcake and enzyme preparations: thesis of Ph.D. of Agricultural sciences: 06.02.10). / Kolobova Tatyana Sergeevna - M., 2014. - P. 4.

5. Hiankova, J. et. al. Nahrada soji semenem repky 00 a hrachem v druhe fazi vykrmu brojlerovych kurat / J. Hiankova [et. al.] // Vizoc. Viroba. - 1993. - Vol. 38. - № 7. - R. 601-610.

6. Kononenko S.I. Mixed fodder with rape oilcake for pigs. [Kombikorma s rapsovym zhmykhom dlya sviney]. / S.I. Kononenko, A.E. Chikov // Nauchnyy zhurnal KubGAU. - Scientific journal of KubSU. 2011. - №72(08). - P. 1-17.

7. Nikolaev S.I. Prospects of using red oilcake and bischofite in feeding milk cows. [Perspektivy ispolzovaniya ryzhikovogo zhmykha i bishofita v kormlenii doynykh korov]. / S.I. Nikolaev, A.P. Yatsenko, N.V. Struk. - Izvestiya Orenburgskogo GAU. - Proceedings of Orenburg State University. -№35. - 2012. - P. 101.

8. Zlepkin A.F. Red oilcake in mixed fodders for broiler chickens. [Ryzhikovyy zhmykh v kombikormakh dlya tsyplyat-broylerov]. / A.F. Zlepkin, D.A. Zlepkin, M.A. Ushakov // Zootekhniya i veterinariya. - Zootechny and veterinary science. - 2010. - №2. - P. 112-116.

9. Zoteev V.S. Red oilcake in the diet of goats of Zaanen breed. [Ryzhikovyy zhmykh v ratsione koz zaanenskoy porody]. / V.S. Zoteev, G.A. Simonov, G.B. Kuznetsov // Korma i kormlenie. Feed and feeding. - 2014. - №3. - P. 29-30.

10. Ovsyannikov A.I. Osnovy opytnogo dela v zhivotnovodstve. [Fundamentals of an experienced case in animal husbandry]. / A. I. Ovsyannikov. M.: Kolos, 1976. - P. 304.

11. Pegler, H.S.H. The book of the goat. Ch. XVIII. - Columbia: American Supply house. - 1965. - R. 22.

12. Kondrakhin I.P. Metody veterinarno-klinicheskoy laboratornoy diagnostiki: Spravochnik. [Methods of veterinary and clinical laboratory diagnostics: Handbook]. / I.P. Kondrakhin, A.V. Arkhipov, V.I. Levchenko and others. - M.: KolosS., 2004. - P. 520.

13. Shuvarikov A.S. Milk productivity and quality of goats milk of Zaanen breed of different populations. [Molochnaya produktivnost i kachestvo moloka koz zaanenskoy porody raznykh populyatsiy]. / A. S. Shuvarikov, M.N. Aleshina, O. N. Pastukh // Ovtsy, kozy, sherstyanoe delo. - Sheep, goats, woolen business. - 2013. - №1. - P. 30-32.

Login or Create
* Forgot password?