Abstract and keywords
Abstract (English):
One of the main promising areas in the technology of pigs feeding and the development of the industry is the use of enzyme preparations. Enzymes are specific proteins, that fulfill the role of biological catalysts in a living organism. Enzymes, unlike hormones and biostimulants, do not act on the animal organism, but on the components of the feed in the gastrointestinal tract, they do not accumulate in the body and products of animal husbandry. The scientific and economic experience was carried out on the basis of the CJSC “Progress” enterprise of the Yalchik district of the Chuvash Republic from May to October 2015. Studies were carried out on young pigs of large white breed at the age of 2 to 7 months. Three groups of clinically healthy gilts were formed according to the principle of analog groups of 12 heads in each one. The duration of scientific and economic experience was 150 days. The pigs of all groups were in the same conditions of feeding and maintenance, and they were fed mixed fodders in accordance with detailed feeding standards. Control samples are animals that received mixed feed, used in the farm when feeding young pigs. The feedstuff of the first experimental group was enriched additionally with a mixture of enzyme preparations №1 and №2, the second test group with mixture №1 and №3. At the beginning of the experiment in all groups, the average live weight of pigs was almost the same and amounted to 17.8 to 18.1 kg. At the end of the experiment, this parameter in the control group was 112.0 kg, in the first test group - 125.1 kg, in the second test group - 120.3 kg. Feed costs per 1 kg of gain were 4.82 energy feed unit in the control group, 4.25 energy feed unit in the first group and 4.44 energy feed unit in the second test group. The production was received for 1 ruble of additional costs in the first experimental group to 8.29 rubles and to 6.06 rubles in the second experimental group.

Keywords:
mixed feed, young pigs, enzyme preparations, growth and development, economic efficiency.
Text
Publication text (PDF): Read Download

Известно, что в структуре себестоимости свинины корма занимают около 70 %, учитывая это, повышение эффективности их продуктивного действия является одной из главных задач. Данные исследований и анализ литературы свидетельствует об эффективности использования продуктов микробиологического синтеза в кормлении сельскохозяйственных животных [5, 6, 9]. В настоящее время в кормлении животных применяется более сотни различных кормовых добавок и препаратов, содержащих в себе белки, аминокислоты, витамины макро- и микроэлементы, антибиотики и другие биологические активные вещества. В оптимальных количествах они оказывают стимулирующее действие, а их передозировка в рационах приводит к нежелательным последствиям и даже отравлению животных. Применение этих веществ должно быть основано на глубоком знании технологии их применения и действия на организм в целом [7].

Одним из основных перспективных направлений в технологии кормления свиней и развития отрасли является использование ферментных препаратов. Ферментные препараты – это катализаторы биохимических процессов, способствующих расщеплению, или синтеза веществ в организме из продуктов распада. Прежде всего, их применение значительно удешевляет корма и улучшает их усвоение организмом. Ферменты в отличие от гормонов и биостимуляторов имеют другой механизм воздействия на организм животных, при этом они не накапливаются в организме и продуктах животноводства и не входят в состав конечных продуктов [1, 3, 4, 8, 10]. Их также включают в состав комбикорма для повышения продуктивного действия зерновых ингредиентов рационов для растущего молодняка свиней, можно считать широкое применение в их составе ферментных препаратов, в том числе и в комбинации с другими биологически активными препаратами [5].

Целью работы является изучение влияния смеси ферментных препаратов отечественного производства на рост и развитие молодняка свиней, эконмическую эффективность. Использовали ферментный препарат на основе культуры Bacillus subtilis (препарат №1), содержащий в своем составе комплекс амилолитических ферментов, а также сопутствующие ферменты: β-глюканазу, ксиланазу, глюкоамилазу, протеазу. Также использовали фермент грибкового происхождения, полученного при глубинном культивировании гриба Trichoderma reesei (viride) (препарат №2) и на основе культуры Bacillus subtilis(препарат №3), содержащий в своем составе природно-сбалансированный комплекс нейтральных и щелочных протез и сопутствующие ферменты: ά-амилазу, β-глюканазу, ксиланазу, липазу в различных комбинациях. Совместное применение ферментного препарата №1 и №2 разрушает оболочки растительных клеток и тем самым повышает доступность питательных веществ действию ферментов.

References

1. Ivanova E.Yu. Effectiveness of the inclusion of enzyme preparations in feed for laying hens. [Effektivnost vklyucheniya fermentnykh preparatov v kombikorma dlya kur-nesushek]. / E.Yu. Ivanova, A.Yu. Lavrentev // Ptitsa i ptitseprodukty. - Bird and poultry products. - 2015. - №2. - P. 43-45.

2. Kalashnikov A.P. Normy i ratsiony kormleniya selskokhozyaystvennykh zhivotnykh: Spravochnoe posobie. [Norms and rations of farm animals feeding: reference guide]. / A.P. Kalashnikov and others. - M.: Agropromizdat, 2003. - P. 456.

3. Lavrentev A.Yu. Effect of enzyme preparations on the productivity of goslings. [Vliyanie fermentnykh preparatov na produktivnost guslyat]. / A.Yu. Lavrentev, V.S. Sherne, D.Yu. Smirnov // Kombikorma. - Combined feed. - 2016. - №7-8. - P. 78-79.

4. Lavrentev A.Yu. Otechestvennye fermentnye preparaty v kombikormakh kur-nesushek. // Fundamentalnye i prikladnye aspekty kormleniya selskokhozyaystvennykh zhivotnykh i tekhnologiya kormov: Mat. konf. (Domestic enzyme preparations in mixed fodders of laying hens. / A.Yu. Lavrentev // Fundamental and applied aspects of farm animal feeding and feeds technology: Proceedings of conference). p. Dubrovitsy Moskovskoy obl. - 2016. - P. 134-139.

5. Lavrentev A.Yu. Myasnye kachestva molodnyaka sviney pri ispolzovanii v ratsionakh fermentnykh preparatov. // Sovremennye sposoby povysheniya produktivnykh kachestv selskokhozyaystvennykh zhivotnykh, ptitsy i ryby v svete importozamescheniya i obespecheniya prodovolstvennoy bezopasnosti strany: Mat. mezhdunar. nauchno-prakt. konf. (Meat qualities of young pigs when used enzyme preparations in rations. / A. Yu. Lavrentev // Modern ways of increasing the productive qualities of farm animals, poultry and fish in the light of import substitution and ensuring the country’s food security: Proceedings of International Scientific and Practical Conference). Saratov. - 2015. - P. 331-336.

6. Lavrentev A.Yu. Mixed fodders with domestic enzyme preparations in the feeding of laying hens. [Kombikorma s otechestvennymi fermentnymi preparatami v kormlenii kur-nesushek]. / A. Yu. Lavrentev, E.Yu. Ivanova // Agrarnaya nauka. - Agrarian science. - 2016. - №1. - P. 20-22.

7. Mironenko A.I. Productivity of pigs on fattening, depending on the usefulness of the diet. [Produktivnost sviney na otkorme v zavisimosti ot polnotsennosti ratsiona]. / A.I. Mironenko // Svinovodstvo. - Pig breeding. - 2001. - № 12. - P. 11-13.

8. Smirnov D. Yu. Enzymes in mixed fodders of young pigs. [Fermenty v kombikormakh molodnyaka sviney]. / D. Yu. Smirnov, A. Yu. Lavrentev // Agrarnaya nauka. - Agrarian science. - 2014. - № 8. - P. 26-27.

9. Konstantinov V. The effectiveness of the use of enzyme preparations in rations of pigs. [Effektivnost ispolzovaniya fermentnyh preparatov v racionakh sviney]. / V. Konstantinov, N. Soldatenkov, E. Kudryashov // Svinovodstvo. - Pig breeding. - 2005. - P. 21-23.

10. Polischuk A.A. Suchasni kormovi dobavky v godivli tvaryn ta ptyci / A. A Polischuk, T. P. Bulavkina // Visnyk Poltavskoi derzhavnoi agrarnoi akademii. Poltava. 2010. - № 2. - P. 63-66.

Login or Create
* Forgot password?