The importance and prospects of scientific research on increasing the production of fodder protein and its rational use in livestock breeding are increasing from year to year. This problem was especially acute in recent years in connection with the intensification of livestock and its transfer to an industrial basis. As a result of the rapid increase in the deficit of fodder protein, the prices for it on the world market have increased more than 3-4 times in recent years. In this connection, the solution of the protein problem acquires a strategic importance. The purpose of the research was to study the effect of “Proveteks K” concentrate introduction in rations of lactating cows on zootechnical and economic indicators. The objects of the study were first-calves on the 4th – 5th month of lactation. The control group received the main diet, taken at the farm. The cows of the experimental group received the same diet, as the control animals, with a difference only in the composition of the concentrates in which part of the feed was replaced by an equivalent amount of “Proteks K” concentrate - 0.35 kilogram. During the research it was established, that during the period of experimental feeding, daily milk yield increased to 0.48 kilogram in the control group, while in the experimental group to 2.68 kilogram. Expenses of exchange energy per 1 kilogram of milk with a basic 3.4% fat content amounted 1.46 energy feed unit in the control group, and 1.05 energy feed unit in the experimental group. Morphological and biochemical studies showed that all the studied parameters in the experimental animals were within the limits of the physiological norm. The profit was obtained in the experimental group of cows. The net income per cow per day was 43.6 rubles. Economic efficiency per 1 ruble of additional costs was 8.04 rubles. Thus, an introduction of “Proveteks K” concentrate to the lactating cows diet in the amount of 0.35 kilogramm increases the daily milk yield by an average of 2.68 kilogramm, decreases in the feed costs per 1 kilogramm of milk of basic fat content of 1.05 energy feed unit, which caused a high economic efficiency.
lactating cows, innovative concentrate, extruding, protein, productivity, blood biochemistry, efficiency.
Исследования последних лет убедительно показали, что решение вопросов рационального протеинового питания жвачных невозможно без четкого понимания процессов распада кормового протеина и синтеза микробного белка в рубце. [8, 11]. При этом протеин стал одним из важных лимитирующих факторов в системах интенсивного производства молока и мяса. [9, 10]. В связи с этим выяснение условий, способствующих интенсивному синтезу микробного белка в рубце из простых азотистых соединений, а также снижению распада высококачественных белков корма в рубце и увеличению поступления их в кишечник, является важной задачей в разработке методов повышения эффективности использования корма и продуктивности животного [3, 4].
Значимость и перспективность научных исследований по увеличению производства кормового белка и его рациональному использованию в животноводстве из года в год возрастают. Особую остроту это проблема приобрела в последние годы в связи с интенсификацией животноводства и переводом его на промышленную основу. В результате быстрого увеличения дефицита кормового протеина цены на него на мировом рынке выросли за последние годы более чем в 3-4 раза. В связи с этим, решение белковой проблемы приобретает стратегическое значение [2].
Наибольшая эффективность от скармливания азотсодержащих синтетических добавок достигается при включении их в рационы, содержащих достаточное количество легкопереваримых углеводов. При этом одним из простых способов увеличения легкопереваримых углеводов и расщепляемого протеина для образования микробного белка в рубце является экструзионная обработка кормов при производстве амидоконцентратных добавок [6].
В этой связи концентрат «Проветекс К», приготовленный на основе экструзионной обработки компонентов при определенных режимах, как источник легкопереваримых углеводов и для стимулирования синтеза микробного белка представляет особый интерес.
Целью исследований являлось изучение влияния введения концентрата «Проветекс К» в рационы лактирующих коров на зоотехнические и экономические показатели производства молока.
Условия, материалы и методы исследований. Для решения поставленной цели в КФХ «Мухаметшин З.З.» Сабинского района РТ был проведен научно-хозяйственный опыт на лактирующих коровах. Схема опыта представлена в таблице 1.
1. Zaripova L.P. Korma Respubliki Tatarstan: sostav, pitatelnost i ispolzovanie. [Feed of the Republic of Tatarstan: composition, nutritional value and utilization]. / L.P. Zaripova. “Fen”, 1999. - P. 208.
2. Zaripova L.P. Puti povysheniya proizvodstva kormovogo belka v Respublike Tatarstan / L.P. Zaripova, F.S. Gibadullina // Dostizhenie nauki i tehniki v APK. - 2008. - № 11. - S.36.
3. Islamova N.I. Zaschita belka korma ot raspada v rubtse. // Otsenka i normirovanie proteinovogo pitaniya zhvachnykh zhivotnykh: tez. dokl. (Protecting the feed protein from decay in the rumen. / N.I. Islamova, V.N. Skurikhin // Evaluation and rationing of protein nutrition of ruminant animals). - Barnaul, 1989. - P. 23.
4. Kalashnikov A.P. Normy i ratsiony kormleniya selskokhozyaystvennykh zhivotnykh: spravochnoe posobie. [Norms and rations of feeding of agricultural animals: a reference manual / A.P. Kalashnikova, V.I. Fisinina, V.V. Scheglova, N.I. Kleymenova. - 3-e izd., pererab. i dop. - M.: RASKHN VGNIIZH, 2003. - P. 456.
5. Plokhinskiy N.L. Biometriya. [Biometrics]. / N.L. Plokhinskiy. - M.: Izd. Mos. Universiteta, 1970. - P. 215.
6. Rakhimzhanov I.A. Extruded carbamide concentrates in the diet of bull-calves when growing on meat. [Ekstrudirovannye karbamidnye kontsentraty v ratsione bychkov pri vyraschivanii na myaso]. / I.A. Rakhimzhanova, V.I. Levakhin, B.Kh. Galiev // Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - Proceedings of the Orenburg State Agrarian University. - №35-1. - P. 102.
7. Kharitonov E. L. Kompleksnye issledovaniya protsessov rubtsovogo i kishechnogo pischevareniya u zhvachnykh zhivotnykh v svyazi s prognozirovaniem obrazovaniya konechnykh produktov perevarivaniya kormov : avtoref. diss. … d-ra biol. nauk. (Complex research of the processes of cicatricial and intestinal digestion in ruminant animals in connection with the prediction of final products formation of feeds digestion: author’s abstract of Doctor of Biology thesis). / Kharitonov E.L. - Borovsk, 2003. - P. 51.
8. Beever, D.E. Protein Systems for Feeding Ruminant Livestock: a European Assessment / D. E. Beever, B. R. Cottrell // J. Dairy Sci. - 1994. - V. 77. - P. 2031-2043.
9. Clark J.H. Feeding management and microbial flew in dry ahd lactating cows /J.H.Clark // Proc.cornell Nutrit.Conf.-1981. - P.20-33
10. Huber, J.T., Kung L. Michigan trials new light on nourprotein nitrogen use.-Hourds Dairyman, 1981.-v.127.-N1. - P.23-24.
11. Hanigan, M. D. An evaluation of postabsorptive protein and amino acid metabolism in the lactating dairy cow / M. D. Hanigan, J. P. Cant, D. C. Weakley, J. L. Beckett // J. Dairy Sci. - 1998. - Dec; 81(I2). - P. 385-401.
12. Zaripova L.P. Ways to increase the production of fodder protein in the Republic of Tatarstan. [Puti povysheniya proizvodstva kormovogo belka v Respublike Tatarstan]. / L.P. Zaripova, F.S. Gibadullina // Dostizheniya nauki i tekhniki APK. - Advances in agriculture Science and technology. - 2008. - №11. - P. 36.