PHYSIOLOGICAL STATUS AND PRODUCTIVITY OF TURKEY-BROILERS WHEN USE FEED SUPPLEMENTS IN THEIR RATIONS
Abstract and keywords
Abstract (English):
The mineral elements interact not only among themselves, but also with the organic components during complex metabolism process. Identifying the features of the feed nutrient substances relationship allows you to direct the body’s metabolism in the direction of their effectiveness and to obtain the maximum output from the animals. The experimental part of the work was carried out on poultry complex “Agrofirma Zalesnyy” of the Republic of Tatarstan from January to May 2016. The objects of research were female turkey-broilers of “Hybrid Converter” cross, mineral supplement “Tseostimul”, probiotic “Provagen” and symbiotic preparation of a new generation. With this aim, four groups of turkey were formed of 40 heads. The first group was a control one and received a basic diet, adopted by the poultry farm. The second group received the basic diet, added with mineral supplements with a dosage of 30 gramm per 1 kilogramm of feed. Turkeys of III-experimental group was added to the diet of probiotic preparation “Provagen” at a dose of 3 gramm per 1 kilogramm of feed. The turkeys of IV-test group received in addition to the basic diet a symbiotic drug rate of 20 gramm per 1 kilogramm of feed. The main diet was consisted of complete feed. Duration of the experiment was 112 days. By the end of the experiment the body weight of experimental groups exceeded the similar index: in the control group to 1082 gramm (р ≥0,001), in the first test group to 781 gramm (р ≥0,001), in the second test group to 1339 gramm (р ≥0,001), in the third group with addition of symbiotic drugs or to 12.3%, 8.9% and 15.3% respectively. The numbers of leukocytes was decreased from 34.2 109/L to 33.3 109/L in I experimental group, to 33.2 109/L in II and to 34.4 109/L in IV experimental group. The mass of internal organs was significantly higher in females of experimental groups. Thus, the weight of the liver of experimental groups was greater to 12.3%, 8.9% and 15.3%, compared with the control group.

Keywords:
feeding, turkey, body weight, hematology, weight of internal organs.
Text
Text (PDF): Read Download

Птицеводческая отрасль вносит весомый вклад в обеспечение населения РФ продовольствием. Это основной источник высококачественного животного белка. В мировой структуре производства мяса всех видов птица занимает второе место после свиней. [1].

При интенсивном ведении производства в условиях промышленной технологии содержания моногастричных животных и птицы решающий фактор получения высокой продуктивности – биологически полноценное кормление. Это предусматривает обеспечение не только качественными белковыми и энергетическими кормами, но и лимитирующими аминокислотами, витаминами, микроэлементами, ферментными препаратами и другими биологически активными и минеральными веществами. [2].

Развитие фундаментальных исследований симбиотических взаимодействий организма и его микробиоты получило новое направление в связи с появлением представлений о существовании бактерий в виде биопленок, что определило уточнение роли пробиотиков.

Применение пробиотиков связано с решением различных проблем со здоровьем, повышением эффективности пищеварения, стимуляцией роста и развития. Пробиотики перспективны в качестве профилактических средств и сопутствующей терапии, но не являются основным средством для лечения заболеваний. [3,4].

В настоящее время на рынке пробиотиков востребованы комбинированные препараты. Входящие в комплексный пробиотик штаммы бактерий объединяются по способности штаммов продуцировать различные ферменты, биологически активные вещества так, чтобы они дополняли друг друга по биологической активности. Кроме того, для получения новых поликомпонентных биологически активных препаратов комбинируют комплексы пробиотиков с пребиотическими веществами. [5,10].

К прогрессивным формам препаратов нового поколения относятся сорбированные формы пробиотиков. Сорбированные пробиотики содержат бактерии, иммобилизованные на частицах твердого сорбента. За счет химических и электростатических сил взаимодействие таких форм со стенкой кишечника выше. Сорбент ускоряет дезинтоксикацию и репаративный процесс. Наиболее часто использующиеся природные сорбенты – угли, цеолиты и кремнеземы. [7].

В сложном процессе обмена веществ минеральные элементы взаимодействуют не только между собой, но и с органическим компонентами. Выявление особенностей взаимосвязи питательных веществ кормов позволяет направлять обмен веществ в организме в сторону эффективности их использования и получения максимума продукции от животных [6,8].

 

References

1. Smirnova T.A. Structural and functional characterization of bacterial biofilms. [Strukturno-funktsionalnaya kharakteristika bakterialnykh bioplenok]. / T.A. Smirnova, L.V. Didenko, R.R. Azizbekyan, Yu.M. Romanova // Mikrobiologiya. - Microbiology. - 2010. - Vol. 79, № 4. - P. 435-446.

2. Klimenko V.V. Primenenie probiotikov v veterinarii. // Biotekhnologiya, ekologiya, meditsina: materialy III-IV Mezhdunarodnykh nauchnykh seminarov 2001-2002 gg. (The use of probiotics for veterinary. // Biotechnology, ecology, medicine: proceedings of III-IV international scientific seminar in 2001-2002). Editorship A.F. Trufanov. - M.-Kirov: EKSPRESS, 2002. - P. 32-34.

3. Korshunov V.M. Characteristics of biological products and food supplements for correction of functional food and gut microflora. [Kharakteristika biologicheskikh preparatov i pischevykh dobavok dlya funktsionalnogo pitaniya i korrektsii mikroflory kishechnika]. / V.M. Korshunov, N.N. Volodin, B.A. Efimov and others // Mikrobiologiya. - Microbiology. - 2000. - № 3. - P. 86-91.

4. Egorov I. Efficacy of teratsid C probiotic. [Effektivnost probiotika teratsid S]. / I. Egorov, Sh. Imangulov, K. Kharlamov and others. // Ptitsevodstvo. - Poultry. - 2007. - № 6. - P. 56.

5. Anadun A., Martnnez-Larranaga M.R., Aranzazu- Martnnez M. Probiotics for animal nutrition in the European Union. Regulation and Safety Assessment. Regulatory Toxicology // Pharmacology. - 2006. - Vol. 45. - P. 91-95.

6. Microbial biofi lms / J.W. Costerton, Z. Lewandowski, D.E. Caldwell, D. R. Korber, and H. M. Lappin-Scott. Annu. // Rev. Microbiol. - 1995. - Vol. 49. - P. 711-745.

7. Reid G. Probiotics for urogenital health // Nutr.Clin. Care. - 2002. - Vol. 5, №1. -P. 3-8.

8. Bilyalov E. Bentonite clay and Topolin phytopreparation for duck-layers feeding. [Bentonitovaya glina i fitopreparat Topolin v kormlenii utok-nesushek]. / L. Bilyalov // Ptitsevodstvo. - Poultry. - 2009. - 11. - P. 29

9. Nabokov Z. The keeping method affects the meat quality of poults. [Sposob soderzhaniya vliyaet na myasnye kachestva indyushat]. / Z. Nabokov // Ptitsevodstvo. - Poultry. 2008. - №1. - P. 41 - 42.

10. Pavlova N.V. The value of the normal microflora of the digestive tract of birds to their organism. [Znachenie normalnoy mikroflory pischevaritelnogo trakta ptits dlya ikh organizma]. / N.V. Pavlova, F.S. Kirzhvaev, R. Lapiskayte // Bio. - Bio. - 2002. -№1. - P. 4-7

Login or Create
* Forgot password?