Abstract and keywords
Abstract (English):
Analyzed shadowy the method of keeping rabbits, the design of cells. Developed two technologies of processing of skins of rabbits with use of energy of electromagnetic radiation. The first technology involves the drying skins of rabbits on pravicah in the electromagnetic field of ultrahigh frequency (MPSVC). Designed installation can provide periodic or continuous mode of operation. The second technology involves separating the fur from the leather hides of rabbits with the simultaneous rychle-tion, beating and separating fibres from bunches. Discusses the design of facilities that implement these technologies of processing of skins of rabbits. The sequence of development of technological process of heat treatment of fur raw materials: a study of the shapes and sizes surround the cavity of the microwave generator; the development of modes of processing of raw materials; selection of equipment and controls. Taking into account the structural features of the device, intended for primary processing of wool, developed by the working chamber of the microwave unit that provides the melting of the skin, breaking and separation of the fibers from the fur of fried dross. The working chamber is made in the form of a rotating perforated cylinder containing the inner side surface of the special pins. On the vertical axis of the cylinder, the shaft. On the shaft wearing the stationary pipe, the outer surface of which also has pins. The cylinder is coaxially installed in the cylindrical shielding housing containing an inlet for pneumatic transport fur squares. On the upper base of the body has a generator and the drum dispenser of raw materials. Proposed operational-technological scheme of processing of fur raw materials using electromagnetic fields of ultrahigh frequency. Analyzed electrical parameters of the components of raw materials. One of the proposed variants of the working chamber of the microwave installation, ensuring continuous operation. The working chamber is made as a coaxial screen-roumega housing, the perforated cylinder with pegs and hollow pipe with pegs, inside of which a shaft for rotation of the cylinder.

Keywords:
rabbits, electromagnetic radiation, raw materials
Text
Text (PDF): Read Download

В настоящее время в сельском хозяйстве интенсивно развивается новое направление – обработка сырья физическими методами, в том числе с помощью сверхвысокочастотной энергии [14,15]. Для дальнейшего развития и совершенствования этого метода большое значение имеет изучение необходимой технологии обработки сырья и изучение его диэлектрических свойств.

Научная цель разработка микроволновых технологий и установок для отделения меха от шкурок кроликов при сниженных эксплуатационных затратах.

Задачи исследований. 1. Анализировать способы обработки пушно-мехового сырья.   2. Изучить электрофизические параметры шкуры кроликов. 3. Разработать рабочую камеру для обеспечения расплавления кожи воздействием ЭМПСВЧ с одновременным разделением волокон от шквары и загрязнений.

Условия, материалы и методы исследований.  Разработка технологического процесса термообработки мехового сырья включает в себя следующие работы: определение последовательности и содержания технологических операций; выбор объемных резонаторов СВЧ генератора; выработка режимов обработки сырья; выбор оборудования и средств контроля. Выработать совокупность последовательных операций по изменению физико-механического состояния сырья, с целью придания необходимых технических характеристик. Разработку технологического процесса термообработки сырья начать с изучения технических условий на продукт и электрофизических свойств компонентов сырья [1, 3, 8, 9, 10]. Выбрать основные операции термической обработки сырья, конфигурацию резонаторной камеры и т.п. Контролировать технологические параметров в процессе непрерывного режима работы установки.

Анализ и обсуждение результатов исследований. Результаты деятельности небольшой частной кроличьей фермы в ООО «Белый великан» в Нижегородской области напрямую зависит от условий, в которой помещены кролики (рис. 1). Правильный подход к вопросам содержания кроликов позволит организовать эффективное фермерское хозяйство, приносящее хороший доход. Кроликов можно содержать на свежем воздухе, так как они активно потребляют кислород. Большинство пород кроликов, которые выращиваются в наших регионах, достаточно хорошо переносят холода, но солнечные лучи и слишком высокие температуры, сырость и сквозняки нежелательны для них. Оптимальная температура воздуха 12…18оС, а критическая – более 30оС. Влажность воздуха выше 60…75 % кролики плохо переносят.

References

1. Belova M.V. Technological equipment for heat treatment of agricultural raw materials. [Tekhnologicheskoe oborudovanie dlya termoobrabotki s.-kh. syrya]. / M.V. Belova, G.A. Aleksandrova, D.V. Poruchikov // Vestnik FGOU VPO “Chuvashskiy gosudarstvennyy pedagogicheskiy universitet im. I.Ya. Yakovleva”. - The herald of Chuvash State Pedagogical University named after I. Ya. Yakovlev. - Cheboksary: 2013, № 2 (78). - P. 12…16.

2. Belova M.V. Design features of resonators of ultrahigh-frequency installations for heat treatment of raw materials in a flow mode. [Konstruktivnye osobennosti rezonatorov sverkhvysokochastotnykh ustanovok dlya termoobrabotki syrya v potochnom rezhime]. / M.V. Belova // Vestnik Kazanskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - The Herald of Kazan State Agrarian University. - Kazan': 2015, № 4 (38) - P. 31…37.

3. Belova M.V. Volumetric resonators of a microwave generator for heat treatment of raw materials in a stream mode. [Obemnye rezonatory SVCh generatora dlya termoobrabotki syrya v potochnom rezhime]. / M.V. Belova, B.G. Ziganshin // Estestvennye i tekhnicheskie nauki. - Natural and technical sciences. Moskva: “Sputnik+”, 2015, № 1. - P. 121…123.

4. Belova M.V. Block diagram of the microwave plant modernization for heat treatment of raw materials. [Blok-skhema modernizatsii SVCh ustanovki dlya termoobrabotki syrya]. / M.V. Belova, I.M. Selivanov, N.I. Makhotkina // Estestvennye i tekhnicheskie nauki. - Natural and technical sciences. - Moskva: “Sputnik+”, 2015, № 2. - P. 127…128.

5. Belyaev M.I. Dielectric characteristics of various edible fats. [Dielektricheskie kharakteristiki razlichnykh pischevykh zhirov]. / M.I. Belyaev, N.V. Ryzhova // Obschestvennoe pitanie. - Public catering. 1974, № 6, P. 24…25.

6. Bolshakov S.A. Dielectric properties of meat and meat products. [Dielektricheskie svoystva myasa i myasoproduktov]. / S.A. Bolshakov, Yu.F. Zayas // Trudy VNIIMP. - Proceedings of VNIIMP. 1975, Issue 31, P. 47…51.

7. Ginzburg A.S. Raschet i proektirovanie sushilnykh ustanovok pischevoy promyshlennosti. [Calculation and design of drying plants for the food industry]. / A.S. Ginzburg - M.: Agropromizdat, 1985. - P. 336.

8. Ginzburg A.S. Osnovy teorii i tekhniki sushki pischevykh produktov. [Fundamentals of the food products drying theory and technology]. / A.S. Ginzburg. - M.: Pischevaya promyshlennost, 1973. - P. 528.

9. Ziganshin B.G. Electrodynamic analysis of resonators, used in superhigh-frequency installations. [Elektrodinamicheskiy analiz rezonatorov, ispolzuemykh v sverkhvysokochastotnykh ustanovkakh]. / B.G. Ziganshin, M.V. Belova, G.V. Novikova, A.N. Matveeva, O.I. Petrova // Estestvennye i tekhnicheskie nauki. - Natural and technical sciences. - Moskva: “Sputnik+”, 2015, № 6. P. 477…480.

10. Kudryavtsev I.Ya. Elektricheskiy nagrev i elektrotekhnologiya. [Electrical heating and electrotechnology]. / I.Ya. Kudryavtsev, V.A. Karasenko. - M.: Kolos, 1975. - P. 368.

11. Novikova G.V. Dependence of power of losses of microwave energy on the electric field strength. [Zavisimost moschnosti poter SVCh-energii ot napryazhennosti elektricheskogo polya]. / G.V. Novikova, M.V. Belova, A.N. Ponomarev // Vestnik FGOU VPO “Chuvashskiy gosudarstvennyy pedagogicheskiy universitet”. - The herald of Chuvash State Pedagogical University. - Cheboksary: 2011, № 2 (70). - P. 119…122.

12. Novikova G.V. Development of radio wave equipment for heat treatment of raw materials. [Razrabotka radiovolnovykh ustanovok dlya termoobrabotki syrya]. / A.A. Belov, G.V. Zhdankin, V.F. Storchevoy, G.V. Novikova // Vestnik NGIEU. - Vestnik of NSUEE. - N. Novgorod: GBOU VO NGIEU. 2016, № 10 (65). - P. 7…15.

13. Novikova G.V. Development of an ultrahigh-frequency plant for heat treatment of non-food waste slaughter and poultry processing. [Razrabotka sverkhvysokochastotnoy ustanovki dlya termoobrabotki nepischevykh otkhodov uboya i pererabotki ptitsy]. / G.V. Zhdankin, V.F. Storchevoy // Nauchnaya zhizn. - Scientific life. - M.: ZAO “ALKOR”, 2016, № 11. - P. 10…14.

14. Nekrutman S.V. SVCh apparaty v obschestvennom pitanii. [Microwave devices in public catering]. / S.V. Nekrutman. - M.: Ekonomika, 1973. - P. 119.

15. Ivashov V.I. Tekhnologicheskoe oborudovanie predpriyatiy myasnoy promyshlennosti. [Technological equipment of meat industry enterprises]. / V.I. Ivashov - M.: Kolos, 2001. - P. 552.

16. Patent 2011682 RF, MPK S14V1/58. Sushilka dlya pushno - mekhovogo syrya. (Patent 2011682 of the Russian Federation, IPC C14B1 / 58. Dryer for fur and fur raw materials. / Tsuglenok N.V., Zaytsev V.E., Novikova G.V., Nemkov S.N.; applicant and patent holder is Krasnoyarsk State Agrarian University. - № 4907723/12; applied 04/02/1991; published 30.04.1994).

17. Pchelnikov Yu.N. Elektronika sverkhvysokikh chastot. [Ultrahigh-frequency electronics]. / Yu.N. Pchelnikov, V.T. Sviridov. - M.: Radio i svyaz, 1981. - P. 96.

18. Rogov I.A. Elektrofizicheskie, opticheskie i akusticheskie kharakteristiki pischevykh produktov. [Electrophysical, optical and acoustic characteristics of food products]. / I.A. Rogov, V.Ya. Adamenko, S.V. Nekrutman and others. - M.: Legkaya i pischevaya promyshlennost, 1981. - P. 288.

19. Rogov I.A. Sverkhvysokochastotnyy i infrakrasnyy nagrev pischevykh produktov. [Ultrahigh-frequency and infrared heating of food products]. / I.A. Rogov, S.V. Nekrutman. - M.: Pischevaya promyshlennost, 1976. - P. 210.

20. Stabnikov V.N. Protsessy i apparaty pischevykh proizvodstv. [Processes and devices of food production]. / V.N. Stabnikov and others. - M.: Agropromizdat, 1985. - P. 503.

Login or Create
* Forgot password?