FEATURES OF HONEYSUCKLE CULTIVATION IN THE KAMA REGION OF THE REPUBLIC OF TATARSTAN
Abstract and keywords
Abstract (English):
Since ancient times honeysuckle attracted the attention of gardeners. Very early ripening honeysuckle berries is appreciated by amateur gardeners, who are the main suppliers of this early production. Honeysuckle is varied and wide ecological amplitude. In recent years the popularity of plants has increased dramatically in the Republic of Tatarstan among amateur gardeners, after the appearance of sweet varieties with rich biochemical composition and original taste. Besides very early ripening of berries, the honeysuckle is valued for its high winter hardiness, flowers resistant to spring frosts, the annual fruiting, fruits with a rich biochemical composition and original taste, used for processing and in medical purposes. A demand for honeysuckle berries has increased on the Russian market. The results of 2 years research have shown, that in Kama region of the Republic of Tatarstan the most promising honeysuckle varities are: Dlinnoplodnaya, Nimfa, Volokhova, Bakcharskaya, Kamchadalka. For two years the studied varieties showed a good high winter hardiness in Tatarstan. The bud break occurred in 2012 on April 9-12, in 2013 - April 12-15. Ripening of berries occurred on in 2012 on May 28, and in 2013 - May 29 - June 1, depending on the variety. The berries of blue honeysuckle differ with dessert flavor fruits from sweet and sour to sweet fruits (4.6-5.0 points), which causes a great demand among the population. Thus, it can be noted that the studied varieties of honeysuckle, cultivated in Kama region og Tatarstan, are characterized by high commodity of berries qualities, have high taste and early ripening, that let us to suggest to cultivate of honeysuckle on a commercial scale and, without doubt, use in amateur gardening.

Keywords:
honeysuckle, berry crops, varieties, phenophase, winter hardiness, productivity, growing season, berry mass, ripening time.
Text
Publication text (PDF): Read Download

Более того, разнообразие  ее видовых форм  позволяет создавать удивительный декоративный эффект  в зеленом  наряде  городов и зон  отдыха. Успешное  размножение жимолости в питомниках обеспечивает саженцами садоводов-любителей России и Татарстана [3]. Ягоды жимолости съедобной отличаются высоким содержанием Р-активных веществ (от 180 мг до 846 мг/% и более), а также  витамина С (до 60 мг/%), которые помогают при сердечно-сосудистых заболеваниях. Также в ягодах содержатся калий, магний, натрий, марганец, медь, кремний, йод, селен и другие микроэлементы. Жимолость синяя привлекает к себе устойчивостью к неблагоприятным условиям и получением первых ягод после длительной зимы. Создание высокоурожайных крупноплодных плодов с хорошими вкусовыми качествами - это приоритет исследовательских учреждений и опытных садоводов [4]. В определенные годы в конце мая  можно получить первые, витаминные синие ягоды, обладающие разной формой и разными вкусовыми качествами [5]. Многолетняя масштабная работа по селекции и питомниководству жимолости проведена И.К. Гидзюком (1965-1986) на Бакчарском опорном пункте северного садоводства (БОПСС), который создал надежную основу любительского садоводства для Томской и сопредельных областей Сибири [6].

Цель исследований - изучение сортов жимолости, обладающих высокой урожайностью, зимостойкостью, устойчивостью к весенним заморозкам в условиях Татарстана.

 Условия, материалы и методы исследований. Оценка сортов жимолости была проведена в Учебном саду Казанского ГАУ в  2012-2013 гг. Схема  посадки – 3х1 м. Каждый сорт размещается  в 3-х  повторностях.

Почва – дерново-подзолистая, легко-суглинистая, с содержанием гумуса - 2,7 %, обменного калия – 210 мг/кг и фосфора – 250 мг/кг,         рН – 6,0.

Объектами исследований служили  сорта жимолости: Голубое веретено (контроль),  Длинноплодная,  Нимфа,  Камчадалка, Бакчарская,  Волхова.

 Подмерзание  древесины, определение товарных и потребительских качеств ягод проводили согласно «Программе и методике сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных  культур».

Среднюю массу плодов определяли при сборе урожая. В каждой из трёх повторностей  для взвешивания брали 100 ягод. Массу одной ягоды определяли делением общей массы на их число.

Дегустационную оценку определяли при достижении полной спелости ягод.

 

References

1. Bryksin D.M. Zhimolost: proshloe, nastoyaschee, buduschee. [Honeysuckle: past, present and future]. / D.M. Bryksin, - Michurinsk - Naukograd, 2010. - P. 3-7.

2. Barybkina T.M. Influence of preparation method for honeysuckle rods on their rooting // Dostizheniya nauki i tekhniki apk. - Advances in agriculture science and technology. - 2011. - № 7. - p. 51-52.

3. Barybkina T.M. Introduktsiya, sozdanie i razmnozhenie sovremennykh sortov zhimolosti. // Sostoyanie i perspektivy razvitiya sibirskogo sadovodstva: materialy nauch.-tekhnich. konf., posvyashch. 110-letiyu so dnya rozhdeniya M.A. Lisavenko. / Rosselkhozakademiya. Sib. otd-nie NIISS im. M.A. Lisavenko. (Introduction, development and breeding of modern varieties of honeysuckle. // Status and prospects of the Siberian gardening development: proceedings of scientific and technical conference, is dedicated to 110th anniversary of the birth of M.A. Lisavenko / Russian Agricultural Academy. Siberian branch of Scientific and Research Institute of Horticulture of Siberia named after M.A. Lisavenko). - Barnaul: Azbuka, 2007. - P. 52-58.

4. Gidzyuk I.K. Sineplodnaya sadovaya zhimolost. [The garden honeysuckle with dark blue fruits]. -Tomsk: Izd-vo Tomskogo un-ta, 1978. - P. 92.

5. Khabarov S.N. Honeysuckle - promising industrial culture of Siberia. [Zhimolost - perspektivnaya promyshlennaya kultura Sibiri]. / S.N. Khabarov, L.A. Khokhryakova, A.A. Kanarskiy, N.V. Savinkova - Dostizheniya nauki i tekhniki APK. - Advances in agriculture Science and technology. -2010. - №5. - P. 35-36.

6. Plekhanova M.N. Zhimolost. /Zhimolost sinyaya v sadu i pitomnike. [Honeysuckle. / Blue honeysuckle in the garden and nursery]. - SPb.: VNIIR, 1998. - P. 68.

Login or Create
* Forgot password?