THE STUDY OF VARIETIES AND LINES OF WINTER WHEAT ACCORDING TO ECONOMICALLY VALUABLE SIGNS
Abstract and keywords
Abstract (English):
Seventeen varieties and lines of winter soft wheat of Tatar Scientific Research Institute of Agriculture selection were evaluated in comparison with varieties of other breeding centers in the conditions of the northern regions of Volga region in 2016-2018. The purpose of the research is to identify source varieties of stably high yield and technological quality of grain. The soil is gray forest, the predecessor is pure steam. Mineral fertilizers were applied based on the planned productivity of 6.0 tons per hectare. The plot area is 10 m2. The placement is randomized. Replication is 4-fold. The two-factor experiment: factor A - varieties, factor B - years of research. The average productivity of varieties varied from 4.01 to 5.23 tons per hectare. The maximum yield increase over the standard Kazanskaya 560 variety was obtained from Gostianum 2186 line (24.1%) with a variability of 6.1%. The lowest values of the variation coefficient in yield (1.2%) were obtained from Erythrospermum 2200 variety, which forms the grain productivity at the standard level. In contrasting weather conditions, during the years of study, the interaction “genotype × environment” had a significant effect on yield (31.8%). Large-grain varieties were identified - Nadezhda (46.1 grams) and Lutestsens 2164 (45.7 grams) with a slight variation in the trait (0.9% and 7.9%, respectively) by year. Grain with a high natural weight from 788 g/l (Skipetr) to 830 g/l (Universiada) was obtained with a slight variation of this indicator (from 0.3% to 2.3%). Such varieties, as Kazanskaya 560, Nadezhda, Darina, Sultan, Gostianum 2196, Erythrospermum 2197, Gostianum 2199, Erythrospermum 2200 in terms of “mass fraction of protein” can be classified as valuable wheat, and Moscow variety 39 - as strong. It was established, that grain quality indicators are more genetically determined: varietal differences determined the formation of gluten quality to 65.1%; mass of 1000 grains to 52.1%; the full weight of the grain to 38.4%; mass fraction of protein in grain to 49.4%; the mass fraction of gluten in the grain to 48.1%.

Keywords:
winter soft wheat, variety, genotype, adaptive properties, productivity
Text
Publication text (PDF): Read Download

Озимая пшеница – одна из урожайных зерновых культур на полях Республики Татарстан. Для получения стабильных урожаев зерна этой культуры необходимы сорта, приспособленные к условиям конкретного региона. Уровень урожайности – основа адаптивности новых сортов. Общепризнано, что повышение урожайности должно осуществляться путём повышения их устойчивости к стрессовым факторам. Современная селекционная работа направлена на создание сортов, обеспечивающих стабильно высокий сбор зерна. В этой связи высказываются опасения, что селекция на высокую продуктивность может привести к потере не только качества зерна, но и к снижению адаптивности сортов [1,2]. 

На урожайность и качество зерна озимой пшеницы влияет сложный комплекс факторов, основными из которых являются почвенно-климатические, метеорологические условия, агротехнические приемы выращивания. Климатическая составляющая в изменчивости урожайности зерновых культур примерно на 70% посевных площадей России оценивается в 60% [3].

Наряду с изучением формирования урожайности у сортообразцов озимой мягкой пшеницы определённый интерес представляет оценка сортов и линий по параметрам вариабельности показателей качества зерна [4]. Адаптивный сорт – это сорт экологически пластичный, приспособленный не только к оптимальным, но и к лимитированным внешним факторам [5, 6]. Сорта, которые сохраняют высокую урожайность независимо от влияния биотических и абиотических факторов среды, – экологически пластичны [7, 8, 9, 10].

В последнее десятилетие эта культура занимает от 250 до 342 тысяч гектар на полях Республики Татарстан. За последние годы учёными Татарского НИИСХ созданы сорта озимой пшеницы Надежда, Дарина, Универсиада, Султан, отличающиеся высокой адаптивностью и качеством зерна. Они формируют стабильный урожай зерна и сохраняют высокое содержание белка в разных почвенно-климатических зонах республики. Сорта Надежда, Дарина и Универсиада допущены к использованию по Средневолжскому региону и включены в списки пшениц «ценных» по качеству зерна [11, 12, 13] Сорт Султан проходит государственное испытание.

Цель исследования – оценка урожайности и качественных показателей зерна новых сортов и линий озимой пшеницы селекции Татарского НИИСХ в сравнении с сортами других селекционных центров.

Для решения поставленной задачи мы планировали оценить влияние условий среды и  

сортовых различий на урожайность, а так же показатели технологического качества сортов озимой мягкой пшеницы; выявить источники высокой урожайности и технологического качества среди изучаемых сортов.

Условия, материалы и методы исследований. Исследования проводили на полях Татарского НИИСХ (с. Большие Кабаны Лаишевского района Республики Татарстан) в 2016–2018 гг. Почва – серая лесная. Содержание гумуса (по Тюрину) – 3,1…3,4 %, подвижного фосфора (по Кирсанову) – 262…280 мг/кг почвы, калия (по Кирсанову) – 122…144 мг/кг почвы, рН солевой вытяжки 5,2…5,5. Предшественник – чистый пар.

 

References

1. Zhuchenko A.A. Adaptivnaya sistema selektsii rasteniy (ekologo-geneticheskie osnovy). [Adaptive plant breeding system (ecological and genetic basis)]. M.: RUDN, 2001. - Vol. 1. - P. 780.

2. Kudryashov I. N. Otsenka vliyaniya genotip-sredovykh vzaimodeystviy na khozyaystvenno tsennyye priznaki ozimoy pshenitsy. // Sb. nauch. trudov v chest 90-letiya Krasnodarskogo NIISKh. T. 1. Pshenitsa. (Assessment of the influence of genotype-environment interactions on economically valuable traits of winter wheat. / I.N. Kudryashov, A.V. Vasilev., L.A. Bespalova // Collection of scientific works in honor of the 90th anniversary of Krasnodar Research Institute of Agricultural Sciences. Vol.1. Wheat). Krasnodar: OOO “Prosveschenie-Yug”, 2004. - P. 79-85.

3. Pasov V.M. Izmenchivost urozhaev i otsenka ozhidaemoy produktivnosti zernovykh kultur. [Variability of yields and assessment of the expected productivity of grain crops]. / V.M. Pasov. L.: Gidrometeoizdat, 1986. - P. 150.

4. Kosenko S.V. Ecological plasticity of winter soft wheat varieties and lines in the forest-steppe zone of the Middle Volga. [Ekologicheskaya plastichnost sortov i liniy ozimoy myagkoy pshenitsy v usloviyakh lesostepi Srednego Povolzhya]. / S.V. Kosenko, I.F. Domina // Vestnik Altayskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - The Herald of Altai State Agrarian University. - 2015. - № 10 (132). - P. 9-12.

5. Golovochenko A.P. Metod otsenki adaptivnosti sortov yarovoy pshenitsy po urozhaynosti i kachestvu zerna: metodicheskie rekomendatsii. [Method for assessing the adaptability of spring wheat varieties for yield and grain quality: guidelines]. / A.P. Golovochenko, V.V. Glukhovtsev, N.A. Golovochenko // Samara: OOO “Izdatelstvo As Gard”, - 2012. - P. 107.

6. Krivobochek V.G. Ecological sustainability of spring and winter wheat varieties in the Middle Volga region. [Ekologicheskaya ustoychivost sortov yarovoy i ozimoy pshenitsy v Srednevolzhskom regione]. / V.G. Krivobochek, S.V. Kosenko, I.F. Domina and others. // Vestnik RASKHN. - The Herald of Russian Academy of Agricultural Sciences. -2014. - № 5. P. 34-35.

7. Dragavtsev V.A. Model ekologo-geneticheskogo kontrolya kolichestvennykh priznakov rasteniy. // Doklady AN SSSR. [Model of ecological-genetic control of quantitative traits of plants. / V.A. Dragavtsev, P.P. Litun, N.M. Shkel and others. // Reports of USSR Academy of Sciences]. - 1984. - Vol. 274. - № 3. - P. 720-723.

8. Martynov S. P. Otsenka ekologicheskoy plastichnosti sortov selskokhozyaystvennykh kultur. // S.-kh. biologiya. Biologiya rasteniy. [Assessment of ecological plasticity of agricultural crops varieties. / S.P. Martynov // Agricultural Biology. Plant Biology]. M.: Agropromizdat, 1989. - № 3. - P. 124-128.

9. Ostroverkhov V.O. Sravnitelnaya otsenka ekologicheskoy plastichnosti sortov selskokhozyaystvennykh rasteniy. // Genetika kolichestvennykh priznakov selskokhozyaystvennykh rasteniy. [Comparative assessment of the ecological plasticity of agricultural plants varieties. / V.O. Ostroverkhov // Genetics of quantitative traits of agricultural plants]. M.: Nauka, 1978. - P. 128-141.

10. Sapega V.A. Assessment of environmental parameters at the points of variety testing and adaptive ability of spring soft wheat varieties in the conditions of the Northern Urals. [Otsenka parametrov sredy v punktakh sortoispytaniya i adaptivnoy sposobnosti sortov yarovoy myagkoy pshenitsy v usloviyakh Severnogo Zauralya]. / V.A. Sapega // S.-kh. biologiya. - Agricultural Biology. - 2008. - № 1. - P. 55-59.

11. Fadeeva I.D. Nadezhda - a new variety of winter soft wheat, adapted to the conditions of Middle Volga region. [Nadezhda - novyy sort ozimoy myagkoy pshenitsy, adaptirovannyy k usloviyam srednego Povolzhya]. / I.D. Fadeeva, G.N. Valiullina // Zernovoe khozyaystvo Rossii. - Grain farm of Russia. - 2016. - №3. - P. 41 - 43.

12. Fadeeva I.D. Darina - a new variety of winter soft wheat for Middle Volga region. [Darina - novyy sort ozimoy myagkoy pshenitsy dlya Srednego Povolzhya]. / I. D. Fadeyeva, G. N. Valiullina // Zernovoe khozyaystvo Rossii. - Grain farm of Russia. - 2017. - № 4 (52). - P. 21-24.

13. Fadeeva I.D. Universiade - a new variety of winter soft wheat for Middle Volga region. [Universiada - novyy sort ozimoy myagkoy pshenitsy dlya Srednego Povolzhya]. / I.D. Fadeeva, M.Sh. Tagirov, I.N. Gazizov // Vestnik KazGAU. - The Herald of Kazan State Agrarian University. - 2018. - 1(48). - P. 74 - 77.

14. Metodika gosudarstvennogo sortoispytaniya selskokhozyaystvennykh kultur. Tekhnologicheskaya otsenka zernovykh, krupyanykh i zernobobovykh kultur. [Methodology of state variety-testing of crops. Technological evaluation of cereals, cereals and legumes]. - M.: Kolos. - 1988. - P. 121.

Login or Create
* Forgot password?